Fick vänta 15 månader på gruppbostad – kommunen får böter

Publicerad

En 62-årig man har rätt av kommunen till en bostad med särskild service för vuxna. Men mannen fick vänta 15 månader på bostaden. Nu dömer förvaltningsrätten kommunen att betala en halv miljon kronor i straffavgift till staten.

Mars 2016 sa vård- och omsorgsförvaltningen ja till att en 62-årig man skulle få en bostad med särskild service för vuxna.

Men – det skulle komma att dröja 15 månader innan mannen fick ett erbjudande om en sådan bostad.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tycker att det är alldeles för lång tid. De vände sig till förvaltningsrätten med en begäran om att kommunen ska åläggas att betala en avgift till staten på 553 500 kronor för sin försummelse.

Kommunen får betala

Förvaltningsrätten höll med. Rätten påpekar att det kan ta tid att ta fram en lämplig bostad och att sex månader kan vara en rimlig väntetid. Men inte mer än dubbelt så länge, som i det här fallet.

Därför åläggs nu Helsingborg att betala drygt en halv miljon kronor i avgift för förseningen.

”Fanns viss brist”

Mikael Håkansson Mannsdorff är myndighetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Har ni för få bostäder?

– Vi ser kontinuerligt över vår bostadsplanering. Men ibland finns det inte plats och ibland tar det tid att hitta en bostad som matchar behovet, säger han.

Han berättar också att kommunen 2017 byggde ett helt nytt boende.

– Så uppenbarligen fanns det en viss brist vid den tid när mannen fick beslut om insatsen, säger Mikael Håkansson Mannsdorf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.