Kari Peltovouri väntade 55 minuter på ambulans

Fick vänta 55 minuter på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig efter SVT:s granskning av ambulanssjukvården. En av dem är Kari Peltovouri i Smygehamn. Han ringde akut till SOS efter att ha brutit höften, men det tog 55 minuter för ambulansen att komma fram.

När Kari Peltovouri bröt höften ringde han 112 och fick besked om att en ambulans omedelbart skulle vara på väg.

Trelleborgs ambulanser har som mål att komma fram inom 20 minuter, och det kände att Kari Peltovouri att han skulle klara. Men det dröjde 55 minuter. Under den tiden stod han på ett ben, skakande av mjölksyra.

– När man står ensam där och både ben och armar skakar då är det jobbigt. Men jag fokuserade på att fortsätta stå. Annars kan det trassla in sig i muskler i höftkammen och då behöver de skära i mig, säger han.

Inte acceptabelt

Poul Kongstad, chef för ambulanserna i Skåne menar att det inte är acceptabelt att vänta nästa en timme på ambulans när ärendet är akut. 

– Inriktningen är ju att ha en ambulans på plats inom 20 minuter, säger han.

Vad gör ni för att i framtiden undvika den här typen av situation?

– Den här typen av situationer kan vi i princip aldrig bygga bort helt. Däremot vill vi komma så nära som möjligt, så att de patienter som behöver hjälp får den hjälp de ska ha så fort det är möjligt, Poul Kongstad, chef för ambulanserna i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer