Figaros bröllop sätts upp i ny tappning på Helsingborgs stadsteater. Foto: SVT

Figaros bröllop speglar maktstrukturer

Publicerad

Maktstrukturer, metoo och komedi. Det är några av komponenterna när Figaros bröllop snart har premiär på Helsingborgs stadsteater. Med nyskriven musik och moderna inslag vill regissören sätta sin egen prägel på den klassiska berättelsen.

– Inspirationen är snarare Tim Burtons filmstil än ursprungliga 1700-talet, vi vill att det ska vara fantasifullt, säger regissör Moqi Simon Trolin. 

När han fick i uppdrag av Helsingborg stadsteater att sätta upp en komedi föll valet på Figaros bröllop. En klassisk scenföreställning som nu sätts upp i sin ursprungliga teaterversion. För regissören har det varit särskilt intressant att balansera humorn med nutida samhällsfrågor, något som bland annat metoo-rörelsen synliggjorde under hösten. 

– När jag läste originalet blev det tydligt att maktstrukturerna från sent 1700-tal inte skiljer sig jättemycket från idag. Jag har bearbetat texten men behövde nästan bara byta ut lite ord.  

Pjäsen Figaros bröllop skrevs 1781 av fransmannen Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Senare gjorde Mozart en opera av föreställningen.

– Den stora skillnaden är att pjäsen tillåter mer repliker än operan och då får den politiska satiren ta tydligare plats. Men det viktiga är ändå att det ska vara roligt och det hoppas jag helsingborgarna kommer att tycka, säger regissören. 

Mer Håkan Hellström än Mozart

Musiken är nyskriven och innehåller bland annat två sångnummer. Inspirationen kommer snarare från Håkan Hellström än Mozart. Intrigerna går också på högvarv. En av utmaningarna i allas arbete har varit att göra den komplicerade handlingen begriplig för publiken.

– Det är jättesvårt att veta vad som kommer vara roligt i slutändan, jag tänker mycket på det, säger Lisa Larsson som spelar en av huvudkaraktärerna, Susanna.  

Susanna är tjänarinna och ska gifta sig med barberaren Figaro men greven de jobbar för åtrår också Susanna. Han planerar därför att utnyttja sin herremansrätt, att vara först med henne på bröllopsnatten. Intresset från Susannas sida är desto svalare.  

Pjäsen har premiär den 24 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer