Film på vakter som slår en man blodig sprids på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En film som sprids i sociala medier visar hur ordningsvakter slår en man som ligger på golvet med batongslag. Han blöder kraftigt från huvudet och förs därefter ut från lokalen. Men mannen ska själv ha varit våldsam mot fyra vakter innan han blir nedslagen.

Händelsen inträffade i helgen under en konsert på Sundspärlan i Helsingborg. På en videosekvens som sprids på sociala medier ser man hur ordningsvakter slår en man som ligger på marken med flera batongslag. Mannen blöder från huvudet.

Våldet har upprört många, inte minst på sociala medier.

Ska ha slagit fyra vakter

Det var ordningsvakter från bevakningsbolaget Safe som var inblandade. Vd Mikael Olsson säger att det som inte syns på filmen är det som hände dessförinnan. Personen som ligger på golvet, en man i 30-årsåldern, hade slagit fyra vakter, varav tre fick uppsöka sjukhus.

– En har fått skadat korsband i knät och kommer vara sjukskriven i åtta veckor. Den andra har fått fingret brutet och väntar på akutoperation. Den tredje har fått handen gipsad. En fjärde ordningsvakt fick ett slag i ansiktet och segnade ner men behövde inte uppsöka sjukvård, säger Mikael Olsson.

Vad tänker du om den här händelsen?

– Jag tänker att det är fruktansvärt tragiskt både för ordningsvakterna och gärningsmannen. Det är alltid ett misslyckande när tjänstemän brukar våld. Men jag tänker också att det är omöjligt att undvika i vissa situationer. Men hade ordningsvakter varit utrustade med till exempel pepparspray så hade det här kanske kunnat undvikas, säger han.

Vd: Man ser inte hela händelsen

Den man som blev slagen av vakterna ska också ha varit påverkad av alkohol och narkotika.

Var går gränsen, borde de inte ha slutat slå honom när han ligger på golvet och blöder?

– Man kan inte säga så. Om vi vänder på det: varför ser man endast vissa sekvenser, och inte hela händelsen? Hade man sett hela händelsen hade stormen kanske inte varit så kraftig som den är nu, säger Mikael Olsson och tillägger:

-  Var gränsen går är lagstiftad. Man får använda försvarligt våld, men när man hamnar i en nödvärnssituation får man använda mer våld.

Utreds av polis

Händelsen utreds just nu av polisen, där både vakterna och mannen är polisanmälda. Mikael Olsson vill inte föregå den utredningen.

Men vittnesuppgifter ger en annan bild av händelsen. En av dem som var på plats är Almir Ljaljijevic. Han kom in på toaletten samtidigt som vakterna sökte kontakt med 30-åringen som just då var inne på en toalett. Han hörde skrik och när Almir Ljaljijevic sedan kom ut såg han mannen bli slagen med både knytnävar och batong.

– Han gjorde inget motstånd över huvudtaget. Han hade flera vakter på sig. Jag såg inte att han slog ett enda slag, han bara låg på marken medan de slog sönder honom, säger Almir Ljaljijevic.

Vittne: Tvingad att radera film

Almir Ljaljijevic själv filmade händelsen men blev tvingad av en vakt att radera filmen.

– Jag ville inte själv bli misshandlad så jag tog bort filmen, säger han.

Mikael Olsson på Safe säger sig inte ha hört något om att personer blivit tvingade att radera någon mobilfilm.

– Det är för mig och bolaget totalt främmande att agera på det sättet. Allmänheten har rätt att filma så länge det inte stör arbetet. I det här fallet hade vi välkomnat en film som visade hela händelseförloppet, säger han.

Men vittnet berättar att han blev tvingad att radera filmen?

– Då tycker jag att han ska göra en polisanmälan, säger Mikael Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer