Alexander Nord, ambulanssjukvårdare i Landskrona, vittnar om att han och hans kollegor ofta blir filmade på olycksplatser – hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Stina Sandström/SVT

Filmande vid olyckor stör räddningspersonal: ”Kan bli väldigt närgångna”

Publicerad

Blåljuspersonal i nordvästra Skåne vittnar om ett ökat problem med privatpersoner som närgånget filmar vid olyckor och stör vid räddningsinsatser. 

– Det kan vara så pass att de filmar in i hytten när vi lastat ombord patienten, säger Alexander Nord, ambulanssjukvårdare.

Att fotografera på olycksplatser är inte olagligt men att sprida integritetskränkande bilder och filmer på andra personer kan vara brottsligt, exempelvis att sprida uppgifter om personens hälsotillstånd. Detta sedan en ny lag om olaga integritetsintrång infördes 2018.

– Förhoppningen för många blåljusorganisationer var att antalet tillfällen där man filmar kanske skulle minska och att det inte skulle bli så stökigt på olycksplatserna, säger Karim Ottosson.

Kan gå ut över vården

Trots detta är det fortfarande många som filmar vid olyckplatser.

– De kan bli väldigt närgångna. När det varit trafikolyckor eller andra händelser på allmän plats är det väldigt vanligt att vi blir filmade och då kan det bli att vi måste lägga fokus på att be de här personerna att upphöra med dessa aktiviteter och det kan gå ut över vården, säger Alexander Nord, ambulanssjukvårdare i Landskrona.

Exempelvis misstänks en man i Helsingborg för olaga integritetsintrång för att ha spridit en film när räddningspersonal som gjorde hjärt- och lungräddning på den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg i somras.

Där pågår fortfarande utredningen men inget åtal har väckts.

Få åtalas

Trots den nya lagen om olaga integritetsintrång är det få fall som lett till åtal. Fram till och med 2020 har 4525 fall har anmälts men bara 119 har lett till åtal och få rör blåljuspersonal, enligt siffror som TV4Nyheterna tagit del av.

– Jag tror det dels har att göra med att filmen måste spridas och då måste man utreda hur den har spridits. Sedan måste målsägande angett ett åtal och om de här kriterierna inte är uppfyllda så blir det inget brott, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg.

Behövs det göras något mer för att komma åt den här problematiken?

– Man skulle väl kunna anpassa lagen mer efter just filmning vid olycksplatser. Den här lagen är gjord för fler olika händelser så där tycker jag man kan skruva till det, säger Karim Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.