August Mazetti-Nissen är chockad över nedläggningen. Foto: Jessica Bloem

450 medarbetare varslas i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

450 personer varslas när Findus lägger ner i Bjuv.

”Överkapacitet i produktionen av djupfrysta livsmedel gör att Findus nu planerar att lägga ned produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv. Beskedet innebär att 450 medarbetare varslas om uppsägning”, skriver företagets vd Henrik Hjalmarsson i ett pressmeddelande.

Findus i Bjuv ägs sedan 2015 av brittiska Nomad Foods.

– Låt mig först säga att det naturligtvis är en dyster nyhet för medarbetarna. Men ett viktigt skäl för varslet är vårt geografiska läge. Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige AB.

Findus försäljnings- och marknadsorganisation flyttas från Bjuv till Malmö.

”En bomb som briserar”

Kommunstyrelsens vice ordförande Christer Landin (S) fick ett samtal från Findus vd i förmiddags.

– Han sa bara: Vi har ett tråkigt meddelande att ge er i dag, berättar han. Mer kunde han inte berätta innan personalen var informerad.

På måndag är ett möte inbokat mellan kommunen och Findus.

– Skulle de här uppgifterna stämma så är det en bomb som briserar. Det berör långt fler än de anställda, bland annat underleverantörer, säger Christer Landin (S).

Företaget säger dock i ett pressmeddelande att man tänker fortsätta köpa råvaror från Sverige.

Anställd: ”Stor chock”

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med en anställd på företaget.

– Det kommer som en stor chock. Vi har arbetat länge med ett nytt fryslager, så beskedet är fullkomligt oväntat, säger August Mazetti-Nissen, som jobbar på logistikavdelningen.

Fakta Findus i Bjuv

Visa

Findus Sverige AB i Bjuv är ett av landets ledande livsmedelsföretag.

Företaget bildades 1941 när konfektyrföretaget AB Marabou köpte Skånska Fruktvin- och Likörfabriken i Bjuv. Ett par år senare, 1945, lanserade Findus de första djupfrysta produkterna i landet.

Företagets sortiment utgörs till största delen av djupfrysta livsmedelsprodukter med färdiglagade maträtter, djupfrysta grönsaks- och fiskprodukter. Dessutom ingår kolonialprodukter som marmelader, soppor, pastasåser och majonnäs samt ett stort antal produkter till restauranger och storkök.

Företagets produkter saluförs i dagligvarubutiker över hela landet.

Namnet Findus är en sammandragning av FruktINDUStri.

1962 förvärvades företaget av den schweiziska livsmedelskoncernen Nestlé S.A. och namnet ändrades till Svenska Nestlé AB.

2000 köpte Findus Frionor Sverige AB (med djupfryst fisk och skaldjur). Efter köpet ingår Frionor som varumärke i Findus sortiment. Samma år blev investmentbolaget EQT Scandinavia BV (EQT) ägare av företaget och namnet ändrades till det nuvarande.

Findus såldes 2006 till det brittiska riskkapitalbolaget FoodVest Ltd.

2013 såldes Findus vidare till investmentbolagen Lion Capital LLP, Highbridge Capital Management LLC och JP Morgan Chase & Co.

2015 såldes företaget igen, denna gång till brittiska Nomad Food Ltd., som tidigare hade varumärken som Lotus och La Cocinera.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet