Fastighetskonsulten Peter Wiklund berättar att intresset för försäljningen av Findusfastigheten i Bjuv är stort. Foto: Björn Lindgren/TT/ Pressbild

Findusfabriken kan komma igång i höst

Uppdaterad
Publicerad

Efter semestern ska det finnas ett färdigt avtal med de som ska ha produktion i Findus fabrik i Bjuv.

– Det händer saker hela tiden och vi jobbar stenhårt med detta, säger fastighetskonsulten Peter Wiklund som sköter försäljningen.

Förra veckan kunde SVT Nyheter Helsingborg avslöja Food hills och Bjuvs kommuns planer på ett nytt livsmedelscentrum i Findus gamla lokaler. Enligt Peter Wiklund är det naturligt att det blir en fastighetsägare som hanterar fastigheten och har hyresgäster, men det är inte bara Foodhills som är intresserade. 

– Jag har förhandlingar med producenter som vill flytta in och investerare som vill förvärva fastigheten, säger Peter Wiklund. 

Findusförsäljningen

Vem eller vilka vill han inte gå in på.

– De har både kapacitet och muskler för att hantera den här anläggningen, säger han.

Avtal klart till efter semestern

Det finns fortfarande produktionsutrustning i fabriken som ska vara borta innan semestern och inte förrän efter det kan det bli aktuellt att någon annan tar över fabriken. Till hösten hoppas Peter Wiklund att allt ska vara igång.

– De första som praktiskt kan ha möjlighet att flytta in efter semestern. Vi arbetar för att tajma detta så att vi kan ha ett avtal klart till dess, säger han.

Lennart Svensson, regional samordnare Region Skåne, Anders Månsson (S), kommunalråd Bjuv, Bengt Persson, vd Foodhills på presskonferensen där de berättade om sina planer för Findus mark och fabrik. Foto: Fanny Palm

Bjuvs kommun förstör processen

Peter Wiklund är kritisk till att kommunen och Foodhills förra veckan kallade till presskonferens om sina planer. Han menar att personalen kan få upp förväntningar innan något är klart.

– Jag tycker att det förstör processen när man går ut i media på det här sättet, säger han.

Enligt Peter Wiklund har andra intressenter reagerat negativt på Bjuvs kommuns agerande.

– De har undrat om kommunen inte är beredda att samarbeta med dem, säger han.  

Öppnar för samarbete med andra

Från kommunens sida finns det förståelse för kritiken, men Anders Månsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, säger att Foodhills är den enda aktör som kommit till kommunen med intentionen att köpa hela anläggningen.

– Vi valde att göra så här. Vi har ett samarbete med Foodhills som grundar sig i en överenskommelse som vi tagit politiskt, det känner jag mig trygg i, säger Anders Månsson (S).

Och han understryker att kommunen inte stängt dörren för andra intressenter.

– Oavsett vem som i framtiden kommer i besittning av fabriken är vi öppna för samarbete. Det vi vill är att det här ska bli ett livsmedelskluster, säger Anders Månsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findusförsäljningen

Mer i ämnet