Skåne är det landskap som har flest hotade arter – växter och djur. Foto: SVT

Fler ängar och samarbete kring havsmiljön – så ska Helsingborg säkra artrikedom

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är det landskap som har flest hotade arter – växter och djur. Nu vill länsstyrelsen se en samling för att rädda artrikedomen. I Helsingborg har arbetet redan börjat.

Sveriges är också det artrikaste landskapet när det gäller växter och djur. Men nu gäller det att se till att inte hotet mot artrikedomen fortsätter.

Det anser länsstyrelsen som pekat ut åtta viktiga insatsområden som handlar om både marina miljöer och miljöer på land.

Helsingborg har redan inlett arbetet med att rädda arter. Till exempel när det gäller skyddet av havsbottnar. Knähaken blev landets första marina naturskyddsområde och senare följde Grollegrund efter.

Havets barnkammare

– Vi har generellt välmående havsbottnar med gott om barnkammare, alltså havsområden med alger, plankton, tång och ålgräs som drar till sig både bottenlevande djur och fisk, säger kommunens marinbiolog Stina Vuksan Bertilsson.

I stadens havsplan ska havsmiljön få fortsätta vara natur. Här planeras till exempel inga vindkraftverk.

Men vad kan bli bättre?

– Vi måste säkra att vi får behålla våra fina havsbottnar. Vi är i längden beroende av att samarbeta med andra kustkommuner. Det behövs en sammanlänkning av alla naturskyddade bottnar så att det inte blir enstaka öar, säger Stina Vuksan Bertilsson.

Fler blommande ängar

På land handlar miljöarbetet bland annat om att skapa ängar med växter och blommor som drar till sig olika insekter.

– Vi har gjort om vanliga gräsplaner till ängar på flera områden, bland annat i Ättekulla och Jordbrodalen, säger Linda Hellberg på stadsbyggnadsförvaltningen.

Det är ett arbete som ska fortsätta. Dessutom återskapas öppen sandmark genom att de stora buskagen av vresros tas bort och lämnar plats för olika örter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.