Nicoline Möller Palmgren, 18 år, Sidney Berlin, 17 år och Stefan Nilsson, 19 år trivs alla på Akademi Båstad. Foto: SVT

Gymnasiebetygen blir högre och fler tar examen

Uppdaterad
Publicerad

En nypublicerad rapport visar att allt fler tar examen från gymnasiet och att snittbetygen blir högre. Akademi Båstad är en skola som gått från att ligga under genomsnittet till att nu vara betydligt över.

Öppna jämförelser heter den rapport som Sveriges Kommuner och Landsting publicerade nyligen och som visar en positiv utveckling för gymnasieskolorna. Akademi Båstad är en av de skolor i nordvästra Skåne med en tydlig uppåtkurva. Från att ha legat under riksgenomsnittet vad gäller avgångsbetyg, placerar skolan sig nu på nionde plats i landet.

Ulrika Krämer, rektor Akademi Båstad Foto: SVT
Båstad

– Det är jättekul att höra att det arbetet vi gör lönat sig. Betyg är viktiga men sen ska man ändå säga att det finns andra kunskaper och färdigheter man får i skolan som kanske inte alltid syns i siffror, säger Ulrika Krämer som är rektor på Akademi Båstad.

Viktigt med långsiktigt lärande

Skolan har både yrkeslinjer och högskoleförberedande linjer. På frågan om det kan finnas risk för så kallade ”glädjebetyg”, att lärare sätter oförtjänt högre betyg för att kunna visa upp en positiv trend, säger både rektor och lärare att det är något de inte vill syssla med.

– Målet är ju inte bara att de ska gå ut med examen, utan att eleverna faktiskt har kunskaper som stannar kvar genom livet, säger Peter Haarala som är idrottslärare och ansvarig för samhälls- och tennislinjen.

Snittbetyg och andel examinerade gymnasieelever

Avgångsbetyg genomsnitt i landet:

2016: 14,1

2017: 14,2

Andel studenter som gick ut med examen i landet:

2016: 65,2 %

2017: 66 %

Avgångsbetyg genomsnitt Akademi Båstad:

2016: 13,9

2017: 15,1

Andel studenter som gick ut med examen Akademi Båstad:

2016: 57,8 %

2017: 70,8 %

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting genom siffror från SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet