Ambulanssjukvårdare Johan Persson gör mun-mot-mun. Foto: Jessika Jellbom

Fler överlever hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

På tre år har ambulanssjukvården i nordvästra Skåne lyckats öka överlevnaden efter hjärtstopp med över tio procent.

Förra året lyckade alla ambulansdistrikt i Skåne höja överlevnaden vid hjärtstopp. Men allra störst var ökningen i nordväst. En kombination av bättre förd statistik och dagliga övningar i hjärt- och lungräddning har bättrat på siffrorna.

2013 visade ambulanssjukvården i nordvästra Skåne lägst överlevnadsstatistik i samband med hjärtstopp inom Region Skåne. Helsingborg hade endast 3,4 procent. Snittet i Skåne var 7,5 procent.

Ett förbättringsarbete startade, som ökade överlevnaden till 8,3 procent 2014. Nu har de senaste siffrorna kommit. 2015 hade överlevanden stigit till 14,2 procent.

700 hjärtstopp per år i Skåne

– I hela Skåne brukar det inträffa runt 700 hjärtstopp per år. Det innebär att personalen inte träffar på sådana patienter dagligen. Just det ökade fokuset och medvetenheten bidrar till att man tänker i andra banor. Det ska sitta i muskelminnet, säger Lizbet Todora som är forskningsansvarig för ambulanssjukvården i Region Skåne och initiativtagare till metoden.

Slog larm – för många klarade sig inte

Det var hon som slog larm när hon såg de anmärkningsvärt dåliga siffrorna för nordvästskåne för tre år sedan.

– Först undrade jag om det under året varit ovanligt många väldigt sjuka och äldre patienter. Men jag upptäckte att det var helt normala fall. I stället var det så att det saknades inrapportering, journalerna var ofullständiga, säger hon.

Med de dagliga övningarna i lunchrummet och bättre uppföljning blev det snabbt andra resultat.

– Just när det gäller hjärt- och lungräddning har vi också införskaffat dockor med dator inbyggt, så att man kan se resultat direkt. Då blir det en tävling av det också, säger områdeschefen Håkan Kerren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.