I dag finns bara 100 aktiva folkparker i landet. De allt färre folkparkerna gör det också allt svårare för dansbanden att livnära sig. Foto: Fredrik Persson/TT

Folkparksraset i Sverige – svår framtid för dansbanden

Publicerad

Att Sundspärlan och Folkets park i Helsingborg räddades kvar hör inte till vanligheten. Majoriteten av folkparkerna från 50-talet har glömts bort – och i dag finns totalt 100 aktiva folkparker i landet.

Det har visserligen gått snart 70 år sedan det fanns 245 aktiva och blomstrande folkparker i Sverige – de var kopplade till Folkparkernas Centralorganisation, i dag Folkets Hus och Parker.

I dag är det ett 100-tal anslutna till organisationen.

– Det bygger rätt mycket på ideella krafter – när folk slutar krävs det att det finns en återväxt. Det är en långsam avtrappning, där åldern tar ut sin rätt, säger Gunnar Nordström på Folkets Hus och Parker.

– Däremot kan det finnas ett mörkertal, alla folkparker är inte anslutna till oss.

Mats Bergmans: ”En svår framtid”

Dansbandet Mats Bergmans, som levt på musiken i över 30 år, menar att framtiden för banden kommer bli väldigt svår.

– Än så länge kan man leva på det här, men om 5-10 år kommer det bli väldigt svårt att livnära sig på det – om det ens kommer vara möjligt, säger Magnus Nyman, kapellmästare i Mats Bergmans.

De märker av det sviktande intresset runt om i landet.

– Tiderna har förändrats. Men vi saknar en del generationer som aldrig letat sig ut på dans, tyvärr – men av någon anledning har det blivit så, säger Magnus Nyman.

– Men man måste ändå påstå att Skåne klarat sig väldigt bra, jämfört med resten av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.