Stopp för automatisk port – vållade dödsolycka på företag

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag i Helsingborg får omedelbart förbud mot att använda en slags automatisk port. Detta efter att en man avled till följd av en arbetsplatsolycka i början av året.

Det är Arbetsmiljöverket som delgivit företaget ett förbud med omedelbar verkan mot att använda portar med automatisk stängning, så kallat vinterläge.

Bakgrunden till förbudet är att en man i 50-årsåldern tragiskt avled i början av året. Den automatiska porten ska då ha stängs i samband med att mannen lossade gods med en truck, varpå han kolliderade med den nedgående porten.

Böter om förbud inte följs eller åtgärdas

I Arbetsmiljöverkets utredning framgår att det skett och sker tillbud där portar gått ner medan lastning eller lossning pågått på företaget. Fram till dödsolyckan har ingen person skadats.

Därför bedömer Arbetsmiljöverket att företaget med omedelbar verkan måste sluta använda funktionen med automatisk stängning fram tills det kan säkerställas att den inte stängs medan arbete pågår.

Företaget åläggs med vite om 300 000 kronor om villkoren inte följs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer