Helsingborgs lasarett. Foto: SVT

Man förlorade testikel i onödan – lasarettet anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tvingades en man operera bort en testikel sedan han sökt vård för pungvred på Helsingborgs lasarett. Men det kunde ha undvikits. Nu har lasarettet anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I sin Ivo-anmälan bedömer lasarettet det inträffade som en allvarlig vårdskada. Detta eftersom operationen kunde ha undvikits om mannen fått rätt diagnos i tid.

Sjukhuschef Harald Roos beklagar det inträffade. Han pekar också på svårigheten med att ställa rätt diagnos i sådana här fall.

– Det finns inte alltid tydliga symptom, och smärta vid testiklarna kan också bero på en inflammation, säger han.

Inför fler ultraljudsundersökningar

Lasarettet vidtar nu åtgärder för att skärpa hanteringen.

– Vi kommer bland annat att införa systematiserade diagnostiska ultraljudundersökningar av patienter med sådana symptom, säger Harald Roos.

Pungvred eller testikelvridning innebär att en sträng som löper mellan bukhålan och testikeln vrids och därmed stoppas blodförsörjningen till testikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer