Professor Johan Anselmsson vid Lunds universitet, har forskat på handeln i stadskärnor. Foto: Simon Melin/SVT

Forskaren: ”Helsingborgs city kan bli ett nytt Söder”

Publicerad

Flera stora handelskedjor lämnar Helsingborgs city. Vad händer nu? Professor Johan Anselmsson vid Lunds universitet, har forskat på handeln i stadskärnor. Han har ett svar: Norr kan bli ett nytt Söder.

Johan Anselmsson kallar de stora kedjorna för ankarbutiker, de som bildar grundvalen för handeln i city. På Kullagatan i Helsingborg, handelns centrum i stadens centrala delar, har flera ankarbutiker hoppat av och valt Väla köpcentrum istället.

– Det finns risk för att fler följer efter. När de stora försvinner kan luften gå ur hela handeln, säger han.

Tillgängligheten viktig

Men fler städer än Helsingborg kämpar med samma problem.

– Den här utvecklingen har pågått i många år i de flesta större städer. Men i Helsingborg tror jag att vi kanske har nått tippingpoint, att en utveckling gått så långt att den kommer att fortsätta i samma riktning som tidigare men väldigt fort.

Johan Anselmsson pekar på ett par huvudskäl.

– Tillgängligheten är oerhört viktig för kunderna. Det ska vara enkelt och smidigt att ta sig till butikerna och få hem varorna. Annars väljer man Väla. Men politikerna måste också ta hänsyn till miljön när man hanterar biltrafiken, det är inga enkla beslut.

Det andra skälet är e-handeln.

– Den har ökat kraftigt, inte minst under pandemin.

För sent

Han säger också att gratis och fler p-platser kanske hade hjälpt för fem-sex år sedan.

– När ankarbutikerna flyttar är det för sent.

Trots detta är Johan Anselmsson optimistisk:

– Allt kommer att lösa sig.

Norr blir nya Söder

Men kanske inte återgå till det gamla.

– Det kan bli så att modellen för handeln på Söder sprider sig till norr. Små, udda butiker, en del med varor från en annan kultur. Det skulle öppna upp för en annan typ av kunder än dagens citygäster. Men den stora massan skulle fortsätta åka till Väla.

Hör Johan Anselmsson berätta mer om sin syn på handeln i centrala Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.