Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Hallandsåsens topp invigdes en ekodukt för ett drygt halvår sedan. En åtgärd som lappat ihop landskapet. Foto: Simon Melin

Forskaren om ekodukten: ”Lappat ihop landskapet igen”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått ett drygt halvår sedan ekodukten på Hallandsåsens topp invigdes. Och nu har djuren hittat hit.

En ekodukt är en passage över väg eller järnväg, där man leder över djur och befintlig flora för att binda ihop landskap som tidigare varit avskilt. I det här fallet av E6:an.

– Vi har haft kameror på ekodukten sen den invigdes och vi har sett rådjur, vildsvin, älg, dovhjort, hare, räv och grävling. Ja nästan alla större och mellanstora däggdjur som finns i området, säger Mattias Olsson, forskare på djur och infrastruktur.

Se vilka djur som har korsat ekodukten i klippet ovan.

E6 som går över Hallandsåsen har tidigare varit en barriär som framför allt förhindrat djurlivet i området att fritt röra sig mellan öst och väst.

– Ekodukten gör att djuren fritt kan röra sig mellan större områden som tidigare varit avskurna, säger Annelie Rossander, miljöspecialist på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer