Utredningen, som inleddes förra året, visar att läraren vid flera tillfällen kränkt barnen verbalt. Foto: TT

Förskollärare i Helsingborg kränkte små barn

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen begär nu att en förskollärare i Helsingborg varnas för bristande omdöme i kommunikation med barn.

Den kvinnliga legitimerade förskolläraren ska vid flera tillfällen ha använt hårda uttryck mot barnen på förskolan.

Enligt utredningen har personalen på förskolan uppfattat att kvinnan har haft en hård jargong och sagt olämpliga saker till barnen.

Personalen ska ha bevittnat hur kvinnan visat ett tecken med tumme och pekfinger och sagt ”jag är så här nära att trycka in ditt huvud i väggen” till ett barn. Hon ska även ha sagt ”har du dödslängtan?” till en ettåring som skrek och ”åh vad ful du är” till ett annat barn.

Skolinspektionen vill att hon varnas

Kvinnan har bekräftat att en del av uttalandena stämmer och menar att de har varit en del av jargongen på förskolan. Hon arbetar fortfarande som förskollärare, men på en annan arbetsplats.

Skolinspektionen begär nu att kvinnan varnas. Ärendet ligger på Lärarnas ansvarsnämnd som kommer att ta beslut om en eventuell varning.

Enligt Skollagen ska alla som verkar inom utbildning arbeta för att främja mänskliga rättigheter och motverka alla former av kränkande behandling. Om en förskollärare agerar olämpligt mot barn och till exempel kränker, trakasserar eller agerar olämpligt ska denna tilldelas en varning eller fråntas sin legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.