Region Skåne valde att vänta på naloxon i sprayform för att även den som inte kan injicera ska kunna ge det. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Brukare får tillgång till överdoshävande spray

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU. Nu hoppas Region Skåne kunna häva det genom att ge 2500 brukare tillgång till den överdoshävande sprayen Naloxon. Idag har den första brukaren i Skåne utbildats i att känna igen och ingripa vid ett överdostillbud.

– Personen kan nu rädda liv i överdossituationer, säger Pernilla Isendahl, som är projektledare för Naloxonprojektet i Region Skåne.

Tidigare är det endast sjukvårdspersonal som haft tillgång till läkemedlet.

Utbildningen ägde rum på en LARO-mottagning i Helsingborg, som erbjuder läkemedelsassisterad behandling och rehabilitering för personer som är beroende av opioder.

– Vi ser att det finns en efterfråga hos brukarna och mottagningarna vill komma igång och tycker det är viktigt, säger Pernilla Isendahl.

Erbjuds i hela Skåne

Utbildningen kommer erbjudas i hela Skåne. Totalt ska cirka 2500 personer med narkotikamissbruk få tillgång till preparatet för att själva kunna förhindra dödsfall. Siffran är baserad på alla som är inskrivna på sprutbyte och LARO-mottagningar.

– Sen finns det ett dolt sprutbyte också, säger Pernilla Isendahl.

Under utbildningen får brukaren lära sig hur Naloxon fungerar samt känna igen en överdos.

De som utbildas har med sig en liten röd väska innehållande sprayen som gör att de kan ingripa om de ser ett överdostillbud.

– Om personen har Naloxon tillgänglig vid miljöer där överdoserna sker så finns det mycket större chanser att överleva och man slipper vänta på ambulans. Sen vill vi att personerna ändå kommer till sjukhus så att det inte sker några skador, säger Pernilla Isendahl.

”Sverige har näst högst narkotirelateterad dödlighet i EU”

Om personen inte andas och är medvetslös är det läge att agera.

– Det är viktigt att man ger Naloxon och första hjälpen så att andningen kommer igång igen, säger Pernilla Isendahl.

Har alla enheter i Skåne fått tillgång till Naloxon nu?

– Alla kommer få möjlighet men alla är kanske inte redo idag, då de håller på att beställa in läkemedlet. Men under sommaren kommer det börja överallt, säger Pernilla Isendahl.

Vad hoppas ni att det ska ge?

– Sverige har näst högst narkotirelateterad dödlighet i EU. Vi hoppas kunna förändra det så vi häver fler överdoser i Sverige, säger Pernilla Isendahl.

Under måndagen ges också en utbildning i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.