Jörgen Flink, avdelningschef NCC, Christian Orsing, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Magnus Jälminger, ordförande NSVA tillsammans med elever från åk 5 på Gustavslundsskolan var med och tog det första spadtaget. Foto: Jazz Munteanu

Första spadtaget för Helsingborgs nya vattentorn

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade bygget av Helsingborgs nya vattentorn som ska trygga tillgången på vatten i nordvästra Skåne.

– Befolkningen kan fortsätta att växa på ett tryggt sätt genom att vi alltid kan garantera vatten, säger Magnus Jälminger, ordförande i NSVA Helsingborg.

Det nya vattentornet byggs vid rondellen Österleden/Filbornaväge, intill naturreservatet Bruces skog.

Tornet byggs på uppdrag av Helsingborg stad.

– Det här kommer också bli en entré till Bruces skog, så med i den här investeringen ligger bland annat offentliga toaletter. Det ska bli en plats för alla Helsingborgare, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M).

Helsingborgs nya vattentorn beräknas vara i drift under 2020. Foto: Illustration: Wingårdh arkitekter

40 meter högt torn

Tornet ska bli 40 meter högt och bestå av en ring av betong med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare.

– Idag är det ju ingen som funderar på att det inte kommer vatten ur kranen och det ska man inte behöva göra i framtiden heller, säger Magnus Jälminger.

Vattentornet beräknas vara i drift 2020. Det gamla vattentornet som byggdes 1962 ska nu renoveras och fortsätta vara i drift även när det nya vattentornet är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.