Advokat Torsten Andersson.

Försvaret: ”Åklagaren har spätt på ängelholmarnas oro”

Uppdaterad
Publicerad

21-åringens advokat Torsten Anderssons meddelades inte om att hans klient sattes på fri fot igårkväll. Nu är han upprörd över att åklagaren hållit inne på information om förundersökningen som han menar att hon borde offentliggjort tidigare.

– Jag har själv bott i Ängelholm och vet att oron är stor bland befolkningen i denna annars så lugna stad efter helgens händelser, säger 21-åringens advokat Torsten Andersson.

21-åringen greps, på bar gärning,  i samband med attacken mot krogen 19hundra i Ängelholm och undersöktes av bombtekniker för det bälte han hade på sig som såg ut som ett bombbälte. Mannen erkänner olaga hot men inte grovt olaga hot.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

Under måndagen framkom senare att Säpo, vars uppgift är att förhindra brott mot rikets säkerhet, tagit över utredningen från lokalpolisen. Varken åklagaren eller säkerhetspolisen har motiverat närmare varför de nu är inkopplade.

– Jag tycker att åklagare Agnetha Hilding Qvarnströmska ska berätta mer om händelsen. Analysen av flaskorna och det så kallade bombbältet som mannen hade på sig är klar. Ursprungligen rubricerades händelsen som försök till mord, nu är den nedgraderad till ett mycket lindrigare brott. Jag tycker det är fel att åklagaren inte går ut och berättar vad hon vet om utredningen i det här läget. Bristen på information skapar stor oro för allmänheten i Ängelholm, säger Torsten Andersson.

Han har själv inte rätt att röja några detaljer om utredningen då det råder förundersökningssekretess.

– Jag är riktigt förbannad och har framfört min ståndpunkt till åklagaren nu på förmiddagen. Hon borde berätta mer, säger Torsten Andersson.

Gehör för sin kritik – inga skarpladdade vapen eller bomber

Under förmiddagen gick således åklagaren ut med mer information

– Vid en noggrann genomgång av det i beslag tagna materialet, har så här långt inget påträffats som kan utgöra ingredienser till vapen eller bomber, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande. 

Hon vill inte kommentera advokatens kritik till hennes sätt att sköta utredningen.

LÄS MER: Säpo tar över utredningen

LÄS MER: Här undersöks 21-åringen av bombroboten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

Mer i ämnet