Polishusets entré i Helsingborg totalförstördes i explosionen. Foto: Cecilia Hedlund

Ännu ingen misstänkt för sprängningen vid polishuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal poliser jobbar just nu intensivt med att samla in eventuella vittnesmål från boende i nära polishuset och bedriva spaning i olika kretsar.

De analyserar också byggnadens skador i jakten på vem eller vilka som kan ligga bakom gårdagens sprängning.

Polisen har nu skärpt brottsrubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse, ett brott som kan leda till fängelse.

Detonation vid polishus

Igår samlades Skånes tyngsta polischefer under en presskonferens i Helsingborg och beskrev sprängningen utanför polishuset som ett angrepp mot både samhället och demokratin.

Ett dygn senare är ännu finns ingen misstänkt eller gripen för händelsen.

– Vi har stora resurser inkopplade i utredningen, till exempel har vi två förundersökningsledare istället för en. Dessutom ligger vi på för att så snabbt som möjligt få resultat från den tekniska bevisningen som samlats in på brottsplatsen, säger Eva-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Enligt Tommy Lindén, en av förundersökningsledarna, arbetar nu ett 30-tal poliser med utredningen.

Analyserar skadorna på polishuset

Polisen har sett över vilka som sitter häktade och gripna för tillfället men det ska inte ha lett dem vidare i utredningen. En av teorierna är att sprängningen skulle kunna vara en hämndaktion.

Ewa-Gun Westford säger att hon inte vet om polisen hunnit analysera övervakningsbilderna från området och kan inte säga om någon gärningsman syns på bildmaterialet. Hon vet heller inte om kamerorna är riktade mot polisentrén.

– Vi försöker nu prata med boende i området som vaknat av smällen och kanske sett något av händelseförloppet. Dessutom analyserar vi skadorna på polishuset.

Vet ni vilken typ av sprängmedel som använts?

– Jag vet inte hur långt vi kommit i det analysarbetet.

”Råder förundersökningssekretess”

Hur ser ni på utsikterna att lösa brottet, det har ju gått över ett dygn och ingen är hittills misstänkt?

– Polisarbete bygger inte bara på så fort som möjligt. Det handlar om att hålla en trygghet i de förundersökningar vi bedriver.

Tidsaspekten kan väl ha en avgörande roll för att gärningsmännen ska hinna gömma sig, dölja spår eller kanske lämna landet?

– Möjligen, men som sagt det råder förundersökningssekretess, säger Eva-Gun Westford.

Lokalpolischef Sven Holgersson säger att polisen nu spanar i olika kretsar där det kan tänkas finnas information om sprängningen.

Några förhör har hållits, bland annat med grannar till polishuset, men polisen behöver fler vittnen.

– Om man har sett eller hört något runt midnatt så är det oerhört viktigt för oss att få in den informationen, säger Sven Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet