Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten, NSVA, förklarar i klippet vad som ligger bakom vattenproblemen i Perstorp. Foto: SVT och TT

Fortsatta dricksvattenproblem i Perstorp – ”Något måste göras”

Publicerad

Produktionen av drickvatten i Perstorp dras fortfarande med omfattande problem. Därför uppmanas invånarna på orten att fortsätta vara sparsamma med vattnet. Troligen kommer uppmaningen att ligga kvar under hela sommaren, uppger Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA.

Det är tekniska problem på ett av Perstorps vattenverk som gör att produktionen ligger nära den maximala kapaciteten för vad verket klarar av.

Det är alltså inte tillgången på vatten som är problemet i Perstorp, utan kvaliteten på råvattnet. Det berättar Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA.

– Sakta men säkert har järnhalten ökat i det råvatten vi tar upp. Vattenverket i Perstorp är inte anpassat för de här nivåerna av järn i vattnet och det gör att vi inte kan producera lika mycket färdigt dricksvatten som vi vill, förklarar Jonas Håkansson.

Problem med kvaliteten

Kortsiktigt försöker NSVA lösa problemen med en rad insatser. Men skulle vädret slå om och bli varmt och torrt under en längre tid kan det bli problem med kvaliteten på det drickvatten som kommer i Perstorpsbornas ledningar.

– Men där är vi inte än, och vi jobbar stenhårt för att vi ska slippa det scenariot, förklarar Jonas Håkansson.

Helt nytt vattenverk

I ett längre perspektiv behöver dock dricksvattenproduktionen i Perstorp få ökad kapacitet och bli stabilare. NSVA utreder just nu i samråd med Perstorps kommun, behoven och möjligheterna att bygga ett helt nytt vattenverk på en helt ny plats.

– Från det att kommunen tar ett beslut om att bygga nytt tills dess att ett vattenverk kan stå klart och vara inkopplat tar det minst fem år, berättar Jonas Håkansson.

– På sikt måste något göras, för den kapacitet och vattenkvalitet som Perstorp har nu kommer inte att vara hållbar på 20-30 års sikt utan att påverka utvecklingen i Perstorp negativt, säger Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.