Hovrätten bedömer det osannolikt att mannen glömt bort att han haft flera vapen i sitt hem. Foto: Johan Nilsson/TT

Förvarade flera vapen i sin bostad – skyllde på dåligt minne

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgaren dömdes för grovt vapenbrott till fängelse. Men han ville bli friad och hänvisade till sitt dåliga minne. Hovrätten avfärdar dock förklaringen.

En man, som är i 40-årsåldern och bosatt utanför Helsingborg, dömdes i höstas till fängelse för grovt vapenbrott.

Men mannen överklagade domen och hänvisade till ett sjukintyg, där det framgår att han lider av minnessvårigheter efter en olycka.

Fyra vapen i hemmet

Hovrätten över Skåne och Blekinge ifrågasätter inte att mannen har problem att minnas vardagliga saker som handlingslistor och inbokade tider, men bedömer det som högst osannolikt att han glömt att han haft ammunition, två pistoler – varav en med fulladdat magasin – i sitt sovrum och två gevär i sin källare.

Enligt mannen hittade han vapnen i ett förråd i en förening där han praktiserade. Han hade tänkt lämna över vapnen till polisen, men glömt bort att göra så. I stället blev de liggande i hans bostad. Men inte heller den förklaringen bedömer hovrätten som särskilt sannolik.

Däremot anser hovrätten att straffvärdet är lägre än vad tingsrätten funnit. Därför sänks straffet från ett år och fyra månader till ett års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.