Bild på cannabishartsen ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Fraktade 86 kilo cannabis – döms till över fem års fängelse

Publicerad

En 44-årig man döms till fängelse i fem år och sex månader för grovt narkotikabrott, efter att ha fraktat 86 kilo cannabis till ett område i Helsingborg.

Det var den 25 januari i år som polisen hittade 86 kilo cannabis på en adress i Helsingborg.

– Det var när polisen kom till adressen för ett annat ärende som man märkte att det luktade cannabis. Då gjordes en husrannsakan och man hittade den stora mängden narkotika, sa åklagaren Per Axel Rosén Beck, när SVT pratade med honom tidigare.

Samma dag som husrannsakan gjordes lämnade mannen landet, men hittades några månader senare i Kroatien. Han åtalades i början av juli och döms nu vid Helsingborgs tingsrätt.

Åklagaren: Ovanligt stor mängd narkotika

Enligt åtalet ska cannabisen ha varit en del av en större verksamhet, men rätten menar att det inte gått att bevisa. Däremot menar rätten att brottet bör bedömas som grovt, då mängden cannabis är stor. Dessutom fastslår tingsrätten att mannen har transporterat narkotikan och låtit en annan person förvarat den stora mängden cannabis på en adress i Helsingborg.

– Det är inte en unikt stor mängd narkotika, men man kan ändå säga att den är ovanligt stor, säger Per-Axel Rosén Beck.

Den 44-årige mannen döms till fängelse i fem år och sex månader. För tio år sedan dömdes mannen till ett långt fängelsestraff, också för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.