Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Löfdahl, Linus Lindell, Alva Sandberg och Maja Karlsson minns stressen och pressen under pandemin. Hör mer från eleverna på Tycho Braheskolan i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Mer framtidsoro bland unga under pandemin: ”Det sociala föll”

Uppdaterad
Publicerad

Elever som tappar motivationen och kontakten med vänner, känner sig isolerade och nedstämda. Gruppen drabbades hårt under pandemin, enligt en ny rapport.

– Bara för att jag hade otur att hamna mitt i en pandemi, ska det påverka min framtid?, frågar sig Joel Löfdahl, 18, på Tycho Braheskolan i Helsingborg.

I en enkätundersökning på uppdrag av Elevernas Riksförbund har ett tusental elever mellan 13-19 år svarat på frågor.

Nästan hälften av eleverna upplevde ökad stress, nedstämdhet och ångest i samband med pandemin. Dessutom kände en övervägande majoritet ökad oro inför framtiden; bland annat för betyg, sin livssituation och över att inte ha tillräcklig kunskap för framtida studier.

-  Vi har nu en stor andel elever som sitter med en ökad upplevd oro inför framtiden. Det måste vi fånga upp, säger Chiara Bergmark, ordförande för Elevernas riksförbund.

”En generation vars motivation inte är lika hög”

Även många elever kände en ökad oro att de inte ska kunna prestera på samma sätt som tidigare.

– Vi har en generation vars motivation och lust inte är lika hög. Jag tror det är en bidragande orsak till att man inte tror sig kunna prestera lika mycket, säger Chiara Bergmark.

”Det sociala föll”

På Tycho Braheskolan i Helsingborg ska naturprogrammets treor snart avsluta terminen Om några månader väntar studenten, studier och nya äventyr.

De blickar tillbaka på de där första pandemiåren och saknar varken distansundervisningen eller sovmorgnarna.

– Man förlorade motivationen väldigt mycket. Man var hemma själv och det sociala föll, säger eleven Maja Karlsson.

Följ med till Tycho Braheskolan och hör Alva, Maja, Linus och Joel  berätta om deras oro och stress under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.