Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av många lopp på Välabanan i Helsingborg under helgen. Se bilder från tävlingen i videoklippet. Foto: Knut Bonde/SVT

Fullt ös i Helsingborg – motocross på toppnivå kom på besök

Publicerad

På Välabanan i Helsingborg var det fyllt längs sidorna med besökare, inbitna experter och spontanbesökare. Mästerskap i motocross har körts under helgen, däribland en EM-deltävling för damer.

– Helt fantastiskt. Både omgivningen och vädret – Helsingborgs motocross levererar, säger besökaren Lena.

Runt 230 förare har totalt tagit sig till Helsingborg för att tävla i motocross, många inhemska men också från övriga Europa. För Helsingborgs motocrossklubb har bara planeringen inför varit intensiv, med över ett halvår bara för just planering.

Härliga förutsättningar

Under söndagen var det heat för damer i EM och herrar i SM. Att det var stor uppståndelse var tydligt.

– Det blev spontant. Vi körde förbi och såg att de var mycket bilar, säger Rickard Ekman som med familj tog en svängom till Välabanan efter att ha varit och handlat.

Lena Wisak har kollat på motocross i nästan 50 år och har själv släkt som åker. Hon njöt i solen.

– Helt fantastiskt. Både omgivningen och vädret – Helsingborgs motocross levererar, säger besökaren Lena.

Andra plats för Matilda Huss

En norska stod som segrare efter två heat i EMX-deltävlingen – Mathea Selebø. Men Matilda Huss från Uppsala var nära, i hennes första EM.

– Första heatet kändes jättebra men andra heatet hade jag lite svårt att komma om. Jag kunde hållit henne bakom mig annars, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.