Foto: Johanna/Jönsson/Andre Tajti

Branden på Boliden Bergsöe släckt

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand drabbade en byggnad på Boliden Bergsöes område i Landskrona på fredagseftermiddagen. Efter ett intensivt släckningsarbete meddelade räddningstjänsten att branden var släckt vid midnatt på fredagen.

Larmet kom in klockan 12:20 på fredagen. Rökutvecklingen var omfattande och allmänheten i närheten uppmanades via ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Det ryker något kopiöst, berättade Fredrik Rosengren, som jobbar på värmeverket i grannfastigheten. Vi befarar att röken är giftig. Det luktar mycket speciellt. Lite lätt metalliskt. Jag har uppmanat min personal att inte gå ut.

Boliden Bergsöe smälter ner och återvinner bland annat bly ur förbrukade batterier. Men enligt platschefen Fredrik Kanth var det inte några batterier som brann.

– Det är en begränsad brand i en utbyggnad. Just nu ser det ut som att det är taket som brinner, sa han till SVT Nyheter Helsingborg.

Brann i plastanläggning

På lördagseftermiddagen meddelade Boliden Bergsöe att den brandhärjade byggnaden innehöll en anläggning för att separera och återvinna plast från bilbatterierna. Anläggningen var under produktion och skulle tas i drift senare under våren.

– Det  absolut viktigaste var naturligtvis att skador på kollegor och personer i räddningsinsatsen kunde undvikas. De rutiner vi utarbetat tillsammans med Räddningstjänsten fungerade fullt ut,  vilket innebar samtidigt att branden kunde begränsas och skador minimeras. Ändå är besvikelsen stor kring att den satsning vi gjort på plastseparation inte kan fullföljas i nuläget, säger Fredrik Kanth, chef Boliden Bergsöe i ett pressmeddelande.

Eftersläckning till midnatt

Totalt ett 30-tal brandmän från bland annat Helsingborg och Vallåkra deltog i eftermiddagens brandbekämpning. Vid 17-tiden hävde räddningstjänsten sitt varningsmeddelande.

– Branden är nu under kontroll, men eftersläckningen kommer att fortsätta till midnatt, sa Maria André, kommunikatör på Landskrona stad.

Ingen person kom till skada i branden.

Foto: Google earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.