Foto: TT

Miljoner ska sparas på personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka förväntas politikerna besluta att lägga ut all personlig assistans på privata företag. Funktionsnedsatta med kommunal assistans riskerar stora förändringar.

Beslutet innebär att nästan 150 kommunanställda assistenter får byta arbetsgivare – eller arbetsuppgifter – eller i värsta fall stå utan jobb. För brukarna kan det betyda att de tvingas byta assistenter. Varken assistenter eller brukare, SVT Helsingborg varit i kontakt med, är informerade om planerna ännu.

De kommunaställda assistenter vi har pratat med har känt till att en utredning om det här skulle göras, men inte att utredningen är klar, vad som föreslagits eller att beslutet ska fattas nästa vecka.

Oro för uppsägningar

Assistenterna blir oroliga när de får höra om förslaget och signalen SVT får är att många inte vill gå över till de privata assistansbolagen som har andra avtalsvillkor.

De som inte vill lämna kommunen kommer sannolikt att erbjudas andra arbetsuppgifter, men det kan även bli tal om uppsägningar.

I den riskbedömning som lagts fram inför de fackliga förhandlingarna enligt MBL står det att det är ganska troligt att medarbetare inom kommunens assistans blir övertaliga.

En anhörig som SVT Nyheter Helsingborg talat med tycker att förslaget är ”för jävligt”. Hennes bror har ett stort assistansbehov och har valt kommunen som utförare. Och hon tror inte hans personliga assistenter kommer att följa med honom till ett privat bolag.

– Jag ser risken att min bror förlorar alla sina assistenter och det mår han inte bra av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer