Perstorps kommun får nu skarp kritik för sin hantering av de försvunna barnen. Foto: SVT

Försvunna barnen – Perstorps kommun får skarp kritik i utredning

Publicerad

Fyra syskon försvann i Perstorps kommun i juli år – de saknas fortfarande. I en extern utredning riktas nu skarp kritik mot kommunen.

Fallet med de försvunna barnen i Perstorp har varit en uppmärksammad historia sedan tre månader tillbaka. Efter att barnen sökte asyl i Sverige placerades de hos släktingar i Perstorps kommun.

Men kommunen avslog släktingarnas ansökan om att bli familjehem och placerade barnen i ett annat hem. Därifrån försvann tre av barnen – det fjärde syskonet försvann från släktingarnas hem.

Internationellt efterlysta

SVT har tidigare rapporterat om hur myndigheterna har lagt över ansvaret på varandra – och att ingen, trots att barnen varit försvunna en månad, letade efter dem.

– Jag har inget ärende när det gäller försvunna personer som berör fyra barn, sa Kent Persson, kriminalkommissarie i Helsingborg, till SVT i början av augusti.

Först den 19 augusti anmäldes barnen försvunna, då av god man. Polisen misstänker inget brott men har lagt ut en internationell efterlysning på barnen.

Kritiseras i extern utredning: Påtagliga risker

I utredningen beskrivs Perstorps kommuns hantering som bristfällig – bland annat med otydlig organisering, bristande riktlinjer och hög arbetsbelastning.  Perstorps kommun har i och med utredningen också lex Sarah-anmält sig själv.

Socialtjänsten har enligt utredningen inte dokumenterat samtalen med vare sig nätverksfamilj, god man och skola. Efter att socialtjänsten beslutade om omplacering skapade de en oro hos barnen – en anledning kan vara att barnen aldrig fick någon förklaring på varför de omplacerades – något som utredningen kritiserar.

Perstorps kommun är självkritiska. De har bland annat tagit till flera åtgärder. Bland annat att det ska vara två handläggare för barnärenden framöver.

Dessutom har socialförvaltningen haft krismöten med flera involverade myndigheter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer