Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Green var en av de första tappra kallbadarna som inledde kallbadsveckan. Se hennes dopp i det blå. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Fyra grader i vattnet och noll i luften när Kallbadsveckan inleds

Uppdaterad
Publicerad

Att ta sig ett dopp i det blå har blivit en allt vanligare aktivitet under vinterhalvåret. Under onsdagen inleddes Kallbadsveckan i Helsingborg och det var många modiga badare som tog sig ner i det kalla vattnet.

– Det är helt underbart, men kallt, sa Jenny Green efter ett dopp.

Det var dock inte första gången Jenny Green besökte kallbadhuset vid Fria bad. Hon är en van vinterbadare och kommer ofta till kallbadhuset för att slappna av.

– Det är en väldigt speciell och unik känsla. Endorfinerna rusar i hela kroppen, säger Jenny Green.

Anläggningsföreståndare Mia Jansson ser att det blir allt mer populärt bland helsingborgarna att kallbada och att fler åldrar hittar hit.

Allt fler yngre som kallbadar

– Det har ökat under de senaste åren. Det är fler och fler som vill testa på. Och framförallt ser vi att det är fler yngre som kommer hit, säger hon.

Och om än alla är välkomna så ska man vara uppmärksam på vad man ger sig in på.

– Det påverkar hela kroppen och cirkulationen. Ett dopp är som att springa 6.5 kilometer för hjärtat. Så testar man för första gången är det viktigt att vara uppmärksam på hur kroppen reagerar, säger Mia Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.