Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Havsentusiasten Jonny Magnusson hämtade upp den gigantiska ratten tidigare i veckan. Foto: SVT

Här lämnas styrratten från 1900-talsvrak över till museet

Uppdaterad
Publicerad

För 114 år sedan gick S/S Robert på grund utanför Ven. Styrratten till skeppet plockades upp av sportdykaren Peter Dahlström – som i dagarna lämnade över den gigantiska ratten till Råå museum.

1905 sjönk ångfartyget S/S Robert strax norra om Ven.

Den gigantiska styrratten finns sedan 1983 i den skånske dykaren Peter Dahlströms ägo. En annan dykare, Jonny Magnusson fick för några år sedan reda på detta och övertygade Peter Dahlström att skänka styrratten till det lilla sjöfartsmuseet i Råå.

SVT med vid flytten av gigantiska ratten

Häromdagen var det äntligen dags för den stora flytten. En flytt som inte var helt okomplicerad då ratten var lite för stor, lite för otymplig och lite för ömtålig.

Med hjälp av en vindslucka och en hjullastare lyckades man dock kånka iväg med den. SVT Helsingborg följde med på den inte helt problemfria överlämningen.

Styrratten från S/S Robert och andra nyare föremål från Öresunds botten kommer att finnas på den nya utställningen som planerats öppna i maj 2020 i Råå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer