Göteborgsvarvet förbjuder lokala Vikenvarvet att använda namnet. Foto: SVT/Privat

Göteborgsvarvet stoppar byalopp

Vikenvarvet utanför Höganäs ställs in i år. Göteborgsvarvet låter inte loppet behålla sitt namn.

I somras var det tredje året Vikenvarvet gick av stapeln i Viken utanför Höganäs. 198 personer sprang längs havet i juli och vinsten, 14.200 kronor, gick som vanligt till en lokal barncancerförening.

Men i år blir det inget lopp. Ett par dagar innan förra årets lopp blev nämligen arrangören Carin Jönsson kontaktad via mail av Göteborgsvarvet, där man skriver att det inte är okej att använda namnet Vikenvarvet. Enligt arrangören Göteborgs Friidrottsförbund innehar de alla rättigheter till varumärket ”varvet” i samband med motionslopp.

– Jag trodde först det var ett skämt, säger Carin Jönsson, som ideellt arbetar med Vikenvarvet.

Andra lopp tvingades byta namn

Men ganska snart insåg hon att Göteborgsvarvet, som förra året hade över 64.000 anmälda löpare, menade allvar. Då fick Carin Jönsson ändå tillåtelse att genomföra loppet som planerat några dagar senare, men sen var det stopp.

– Jag blev mest förbannad. Men jag tyckte också det var konstigt att Göteborgsvarvet har rätt till namnet, så under hösten kollade jag om det kunde stämma. Jag hittade då flera andra lopp som tvingats ta bort namnet ”varv”.

Arrangörerna bakom Göteborgsvarvet medger att de har kontaktat flera lopp i landet som har använt ordet. Man driver i nuläget även en process mot loppet Slussvarvet i Trollhättan i Patentbesvärsrätten kring rätten till ordet.

–  Vi använder det varumärket för att attrahera sponsorer och förlängningen till idrottsverkssamhet i Göteborg, säger Mattias Grahn, kommunikationsansvarig för Göteborgsvarvet.

”Förväxlingsrisk”

Göteborgsvarvet marknadsför sig idag som världens största halvmaraton. Men Mattias Grahn menar att det finns en förväxlingsrisk om det är andra lopp som heter liknande.

– Vi är inte ute efter att stänga lopp, vi brukar har en bra dialog. Men det är vi som äger rätten till det namnet. Vi har skrivit i mail till arrangören i Viken att vi kan hjälpa till med nummerlappar, drickmuggar eller liknande om de vill, de har inte hört av sig kring det, säger Mattias Grahn.

Men det skakar Carin Jönsson bara på huvudet åt.

– Det är ju bara patetiskt. Om vi bytar namn så kostar det för mycket, vi behöver ju ta fram en ny logotype och trycka material. Det äter upp all vinst och då blir det inga pengar till barncancerföreningen, säger Carin Jönsson.

Ställer in årets lopp

Hon tog därför i helgen beslutet att ställa in sommarens lopp. Luften hade gått ur henne och de andra som arrangerar.

Hur ser du på att namnbytestvånget gör att det inte blir något lopp i Viken?

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att inte arrangera ett lopp i år, svarar Mattias Grahn, kommunikationsansvarig för Göteborgsvarvet.

Carin Jönsson ser däremot ljust på framtiden.

– Vi hoppas kunna arrangera ett lopp sommaren 2017 igen med nytt namn, säger Carin Jönsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer