De här tonfiskarna simmar i en tank i Tokyo. Men nu vittnar sportdykare om att det finns gott om tonfisk även i Öresund Foto: TT

Gott om tonfisk i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Utfiskad, hotad och sällsynt – från att ha varit nästan helt borta kommer allt fler rapporter om hur blåfenad tonfisk syns i Öresund. Flera vittnar nu om oväntade möten med den mycket stora fisken.

– Jag fick nästan hjärtklappning, berättar sportdykare Jonny Magnusson från Helsingborg för TT.

Mötet inträffade utanför Hakens fyr på ön Ven för tre veckor sedan. Jonny Magnusson, aktiv i Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen, satt i följebåt till ett par simmare när en tonfisk – den första han någonsin sett i våra vatten – plötsligt dök upp.

– Då får jag se besten, vi talar om flera hundra kilo. Jag blev helt lyrisk.

Tre meter lång

Fler vittnar om tonfiskens närvaro i sundet. Den sällsynta rovfisken är här igen, intygar marinbiolog Jens Peder Jeppesen, som är chef på Öresundsakvariet i Helsingör.

– Det är den helt säkert. Jag har lyckligtvis sett den själv i år, säger han till TT och berättar om hur tonfisk plaskade över vattenytan när han och en gymnasieklass var ute till havs tidigare i september.

– De förstod ju knappt vad de hade sett, för fisken är ju tre meter lång. En jättefisk!

Ansedd läckerbit

I dag är den en ansedd läckerbit på sushi. Men larmen om hur blåfenad tonfisk är på väg bort har haglat tätt genom åren, bland annat på grund av storskaligt fiske. Förr i tiden fanns det däremot gott om den makrillsliknande giganten i många vatten, inte minst i Öresund.

Men då var den knappast populär, vare sig i nät eller på middagstallrik, påpekar Michael Palmgren som är verksamhetschef på Marint Kunskapscenter i Malmö.

– Vi hade ända fram till 1950-talet gott om tonfisk. Men dåtidens fiskare fiskade den inte, utan de ville fiska hederlig sill, torsk och skrubba.

”Kokar av tonfisk”

Sedan kom det storskaliga fisket, och när tonfisken alltmer försvann från Atlanten innebar det samtidigt färre silverglänsande giganter i Kattegatt och Öresund. I början av 1960-talet var den i stort sett borta från sundet, enligt Michael Palmgren.

– Ja, den var borta ända till nu... nu har vi sett tonfisk, och det började för sex, sju år sedan. Sedan har det vartenda år kommit in flera rapporter, säger han och fortsätter:

– Nu senast kom ett tips om att det kokar av tonfisk utanför Sofiero i Helsingborg. Men vi var där i söndags och såg inga. Då ska man ha ren tur.

Vill ha mat

Den blåfenade tonfisken ses allt oftare i svenska vatten, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Orsaken? Bland annat minskat fisketryck i Medelhavet kombinerat med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill.

Fisken är dock fortsatt rödlistad av Internationella naturvårdsunionen (IUCN), och man får inte fiska upp den.

Hur mycket tonfisk som faktiskt rör sig in i Öresund är svårt att säga. Hittills i år har Öresundsakvariet fått in 14 observationer från allmänheten. Troligtvis rör sig fisken många tillsammans i stim, och dess närvaro indikerar att sundet har gott om mat, säger Jens Peder Jeppesen.

– De kommer bara för att äta makrill, sill och näbbgädda, och förekomsten av de här tre fiskarna är god.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisken (Thunnus thynnus) finns i norra Atlanten och norra Stilla Havet, och vandrar långa sträckor.

Tonfisken kan besöka Skagerrak, Kattegatt och Öresund mellan sensommar och tidig höst. Besöken blir allt vanligare igen.

Den reproduktiva delen av populationen har minskat kraftigt sedan 1970-talet.

Arten är fortfarande rödlistad av IUCN – ingen vet beståndets totala utbredning.

Fisken blir mycket stor, blir en till tre meter lång och väger flera hundra kilo.

De största kända exemplaren vägde över 900 kg och var runt fem meter långa.

Den levde förr i stim om 50–1000 djur och fanns i Öresund så sent som på 1960-talet.

1964 spöfångades den sista blåfenade tonfisken i Öresund, enligt WWF.

Det är förbjudet att fritidsfiska efter arten – även i andra länders vatten i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.

Fiskens röda kött är mycket eftertraktat i Japan, där den används till sushi.

Källor: Havs- och vattenmyndigheten och WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.