Insatstyrkan bröt upp dörren till 27-åringens bostad i Örkelljunga när han greps i slutet av april förra året. Foto: Mikael Nilsson

Grannar vittne till terrormisstänktes gripande

Uppdaterad
Publicerad

Det slog ner som en bomb i villaidyllen i Örkelljunga: På söndagen grep polisen en man som misstänks för inblandning i terroristdådet i Stockholm. Grannar såg gripandet.

Det rådde söndagsfrid i villaområdet i Örkelljunga. Men den avbröts abrupt när polisen slog till mot en fastighet där Migrationsverket hyr lägenheter och grep en 25-årig man.

Mannen misstänks för inblandning i terrordådet i centrala Stockholm när en lastbil körde in på Drottninggatan och mejade ner människor.

Såg beväpnade poliser

En granne blev vittne till gripandet från sin trädgård vid 15-tiden på söndagen. Grannen berättar för SVT Nyheter Helsingborg:

– Det var en massa civila poliser och vad jag tror är civila polisbilar. Poliserna var beväpnade och jag såg hur de grep en man.

Att det fanns civila poliser runt huset var först inget som förvånade grannen.

– Det finns ofta sådana där. Jag försöker hålla mig utanför det här men vi pratar om det grannar emellan. Jag är inte jätteorolig för det här.

Polisen förtegen

Men den här gången var poliserna många fler än vanligt. De stormade lägenheten där 25-åringen bor med sin mamma. I en intervju med SVT Nyheter i går berättar mamman hur beväpnade poliser slog in dörren, tog mannen och tryckte upp honom mot väggen.

25-åringen och hans mamma kom till Sverige från Tjetjenien för att söka politisk asyl.

Nu sitter mannen anhållen vid Kronobergshäktet i Stockholm. Polisen har ännu inte berättat på vilket sätt han tros vara inblandad i attentatet som krävde fyra människoliv. Senast i morgon kl 12 ska förundersökningsledaren, åklagare Hans Ihrman, begära 25-åringen häktad. Annars försätts han på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.