Yvonne Johansson och Kjell Davstedt bor i området Foto: Minna Korsgren

Grannarna berättar om den terrormisstänkte

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen greps en man i Örkelljunga, misstänkt för inblandning i terrordådet i Stockholm. Nu berättar grannar: ”Han verkade så lugn”.

Söndagsfriden i villaområdet i Örkelljunga avbröts abrupt när tungt beväpnad polis stormade en lägenhet i en fastighet där Migrationsverket hyr bostäder.

De grep en ung man, misstänkt för inblandning i terrordådet i Stockholm den 7 april.

Ett syriskt par, som också bor i fastigheten blev vittnen till polisens stormning.

– Jag såg maskerade poliser med automatvapen och hörde hur de bröt upp dörren och går in. Jag tittade ut i trappuppgången men en polis sa åt mig att gå in i lägenheten igen, berättar mannen i familjen.

Det bor flera barnfamiljer i huset.

– Vi blev rädda, vi har ju också barn.

Läser svenska tillsammans

De syriska makarna har träffat mannen flera gånger. De berättar att alla tre gick på samma svenskundervisning i en kyrka i Örkelljunga. Makarna kunde inte prata med mannen, de talar inte samma språk. Den gripne kommer enligt grannarna från Tjetjenien.

Men de tycker inte att han gav intryck att ha samröre med terrorister.

– Han är ung och verkar vara en lugn person som verkade vara religiös. Vi har sett honom gå på promenad med sin mamma, berättar den syriska mannen.

Kvinnan i familjen har samma bild av den nu gripne mannen.

– Det var en lugn, trevlig kille som alltid hälsade. Jag fattar inte att någon kan bli så hjärntvättad att man begår terrorbrott i Sverige, där alla är trygga.

Både kvinnan och mannen hoppas att han är oskyldig.

– Nu är han bara misstänkt men vi hoppas att det inte är han som har kopplingar till terrordådet i Stockholm. Om det visar sig att han har det, då är det en katastrof, säger de.

Såg gripandet

Flera grannar och närboende blev vittnen till polisens stormning.

– Det var ett stort antal poliser vid huset och jag undrade först varför. Det kändes lite oroligt med tanke på vad som hänt i Stockholm, säger Yvonne Johansson, som bor en bit ifrån men hälsade på en granne till fastigheten.

Hon berättar om sina känslor efter lastbilens framfart på Drottninggatan.

– Det som hände där berörde mig mycket och när det blev en koppling till en plats där jag bor så kändes det olustigt, säger Yvonne Johansson.

Kjell Davstedt bor i närheten.

– Men jag visste inte vad som hänt förrän jag läste om det i media. Vi pratar inte så mycket om det, grannar emellan, men det är klart att jag blev förvånad, säger han.

En granne som vill vara anonym berättar att han inte reagerade genast när han såg civila poliser vid fastigheten.

– Det finns ofta sådana där. Jag försöker hålla mig utanför det här men vi pratar lite om det grannar emellan. Jag är inte jätteorolig för det här.

Men den här gången var poliserna många fler än vanligt och de var beväpnade.

– Jag var i min trädgård och såg hur de grep en man, berättar grannen.

Polisen tog sig in i lägenheten där mannen bor med sin mamma. I en intervju med SVT Nyheter i går berättar hon hur beväpnade poliser slog in dörren, tog mannen och tryckte upp honom mot väggen.

Lokalpolisen visste inget

Polisens områdeschef i Nordvästskåne, Patric Heimbrand, säger till SVT Nyheter Helsingborg att polisen lokalt inte hade någon kännedom om gripandet i förväg. Inte så konstigt, tycker han.

– Det här har skötts av Säpo och den nationella polisen, säger han.

Idag har polisen haft en dialog med Örkelljunga kommun som inte heller var informerad om att ett gripande av mannen var på gång.

– Den trygghetsbild som finns i kommunen är oförändrad. Om den ändras får vi i lokalpolisen information om det, säger Patric Heimbrand.

Nu sitter mannen anhållen vid Kronobergshäktet i Stockholm. Polisen har ännu inte berättat på vilket sätt han tros vara inblandad i attentatet som krävde fyra människoliv. Senast i morgon kl 12 ska förundersökningsledaren, åklagare Hans Ihrman, begära honom häktad. Annars försätts han på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.