Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Boende i Pilängen: ”Det var som en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i området vittnar om att det var dramatiska scener som utspelade sig på Pilängen i Landskrona tisdag kväll. De menar att brinnande soptunnor spärrade av infarterna till området.

– Händelserna kan kan ha ett samband med olyckan tidigare under dagen, säger Fredrik Graff, tillförordnad polischef i Landskrona.

Runt 16-tiden på tisdagen körde en polisbuss över en misstänkt man under ett ingripande. Vittnen, till vad som enligt polisen ska varit en olycka, beskriver att mannen befann sig på en cykel och att han lyftes bort blodig från platsen.

Några timmar senare larmades polisen till området där ett tiotal ungdomar strategiskt placerat soptunnor. Dessa sattes senare i fyr av gärningsmännen för att hindra boende och blåljuspersonal att ta sig in och ur Pilängen. Det menar flera vittnen som SVT pratat med under dagen.

Vittnen: Krigszonsliknande scener

Flera vittnen som SVT pratat med beskriver situationen som en krigszon – de upplevde att hemmagjorda molotovcocktails och raketer kastades mot polisen.

Den bilden delar inte polischefen i Landskrona.

– Vi har gjort fynd på platsen men vi har inte fått några molotovcocktails kastade emot oss, säger Fredrik Graff.

I nuläget är det osäkert vad det var för föremål som polisen utsattes för.

Boende uppger att de är skakade över händelserna och att de är rädda å sina barns vägnar. Majoriteten av vittnena vill vara anonyma eftersom de är rädda för att drabbas av repressalier från ungdomsgängen.

Ökad polisiär närvaro

Trots vittnesmålen från boende i Pilängen om en krigzon rubricerar polisen händelsen som skadegörelse och grovt blåljussabotage.

– En bil och några soptunnor var i brand när vi kom till platsen och det kastades smällare mot oss. Situationen var hotfull mot blåljuspersonalen, säger Fredrik Graff.

Polisen har ökat närvaron i området för att öka tryggheten. I nuläget finns det varken någon gripen eller misstänkt gärningsman.

Se i klippet ovan om reaktioner från boende i området och hur polisen ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.