Foto: Mark Wilson/AP

Grodor grymma på att se färger i mörker

Publicerad

Grodor och paddor har ett mörkerseende som tycks vara överlägset alla andra djur. De har förmåga att se i färg även när det är så mörkt att människan inte ser något alls.

Det visar en ny studie gjord av forskare från bland annat Lunds universitet.

De flesta ryggradsdjur inklusive människan har två typer av synceller i ögats näthinna, tappar och stavar.

Tapparna gör att vi kan se färg, men dessa synceller behöver oftast mycket ljus och slutar därför fungera när det blir mörkt. Då tar stavarna över så att vi kan se hjälpligt om än i svartvitt.

Superkänsliga stavar

Men hos grodor och paddor är stavarna lite speciella. Det är sedan tidigare känt att de har stavar med två olika känsligheter. Detta har man inte hittat hos andra ryggradsdjur, och det är också anledningen till att forskarna länge misstänkt att grodor och paddor bör kunna se färger även vid sämre ljus.

Först nu har forskarna lyckats bevisa att så är fallet.

– Det är helt fantastiskt att dessa djur faktiskt kan se i färg när det är riktigt mörkt, det vill säga ända ner till den absoluta tröskeln av synsystemet. Det var oväntade resultat, säger biologiprofessor Almut Kelber på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Hittar ut ur mörka vrår

Det var i den tredje typen av experiment som forskarna gjorde upptäckten att grodor kan använda sina stavar för att urskilja färg i rejält mörker.

Forskarna studerade grodorna i en situation som är lika allvarlig som den är vanlig, nämligen hur man som groda gör för att hitta vägen ut då man blir instängd i totalt mörker. Att hitta utgången ur mörka hålor och gångar tillhör grodans vardag och är livsavgörande. För det behöver grodan utnyttja alla tillgängliga informationssystem i kroppen.

Färglös partnerjakt

Forskarna studerade även i vilken utsträckning grodor och paddor använder sitt färgseende i jakten på en partner och i jakten på föda. Resultaten visade att djuren slutar använda färgseendet ganska tidigt när det gäller att hitta någon att para sig med, medan de däremot utnyttjar färgseendet för att välja mat vid så låga ljusnivåer som när människan tappar sin förmåga att se i färg.

– Vi har tidigare kunnat visa att även nattfjärilar och geckoödlor kan se färg i sämre ljusförhållanden än människan. Men grodor har uppenbarligen en unik förmåga att se färger i mörker, säger Almut Kelber.

Studien har gjorts i samarbete med forskare från Finland och Ryssland. Huvudförfattaren Carola Yovanovich har drivit arbetet med studien i Almut Kelbers forskargrupp vid Lunds universitet. Studien har publicerats i Philosophical Transactions of the Royal Society.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer