Fartyget ska ligga några hundra meter ut från strandkanten, enligt uppgifter från platsen. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Grundstötta fartyget framme i Helsingborgs kaj

Uppdaterad
Publicerad

Grundstötta fartyget Baltic Carrier drogs loss vid 19-tiden på fredagskvällen, efter att det gått på grund utanför Helsingborg tidigare i veckan. Efter ett par timmar var fartyget framme i Helsingborgs kaj.

Under fredagskvällen drogs det grundstötta fartyget som legat på grund utan för Helsingborg loss.

– Det går för egen maskin nu på väg in mot Helsingborgs hamn där det fått en hamnplats. Fartyget följs av två danska bogserbåtar och vårt eget miljöskyddsfartyg är i beredskap, sa Daniel Nilsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Under fredagen tömdes fartyget på olja, genom en så kallad läktring, det vill säga att oljan fördes över från fartyget till en pråm. Det har gjordes för att minimera risken att olja skulle läcka ut när Baltic Carrier drogs loss. Det rörde sig om drygt 25 ton olja.

Framme i hamnen

Efter ett par timmar, vid 21-tiden, kunde fartyget lägga till i Helsingborgs hamn.

– Operationen gick bra, fartyget kom fritt och kunde själv backa ut efter att vi flyttat bränsle och dykt kring fartyget för att leta efter eventuella skador.  Vi låg bakom fartyget och var beredda att ingripa när det tog sin in till hamnen, säger Daniel Nilsson.

På måndag kommer fartyget att inspekteras i Helsingborgs hamn av dels Transportstyrelsen, men även klassningssällskapet, för att avgöra om den är i skick att resa vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.