LKAB:s gruva i Kiruna. Arkivbild. Foto: Hanna Franz / TT

Gruvbolaget LKAB kan etablera sig i Helsingborg

Publicerad

Det statliga gruvbolaget LKAB ska satsa 45 miljoner på en ny pilotanläggning. En av tre möjliga städer där den kan hamna är Helsingborg, skriver Sveriges radio.

Den nya anläggningen ska omvandla gruvavfall till råmaterial till bygg-gips, konstgödsel och sällsynta jordartsmetaller, skriver Sveriges radio.

I dag används inte gruvavfallet, alltså restprodukten från järnmalmsproduktionen, men om pilotprojektet lyckas vill LKAB storsatsa.

– Så är det, i stället för att ha en deponikostnad så vill vi ju göra en betalbar produkt av det, säger vd Jan Moström till SR.

Fosfor till konstgödsel

Bland annat tror sig LKAB kunna producera 500 procent av Sveriges behov av fosfor till konstgödsel för mat- och spannmålsproduktion.

Lyckas pilotsatsningen vill bolaget bygga en storskalig anläggning. I nuläget tittar man på Luleå, Skellefteå och Helsingborg som möjliga städer att bygga anläggningen i. Beslutet var anläggningen kommer att hamna beräknas tas år 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.