Hon prisas för sitt ideella jobb på Kullaberg

Publicerad

Gun Pfern har i över 40 år studerat, inventerat och undervisat om växter på Kullaberg. Arbetet gör hon frivilligt och nu tilldelas hon länsstyrelsens naturvårdspris för sitt engagemang.

Redan som liten började hon intressera sig för växter och blommor. Hon studerade till gymnasielärare i Lund och har i flera år undervisat i bland annat biologi på Kullagymnasiet.

– Intresset har jag fått med generna, mina föräldrar var mycket ute i skogen. Det har funnits med mig hela livet och kommer aldrig att försvinna, säger Gun Pfern.

Leder botanikgrupp

Idag är hon pensionär – men hon har inte slutat undervisa för det. Sen 2012 leder hon bland annat en botanikgrupp och håller i vandringar och exkursioner.

– Flera gånger varje år åker vi till olika ställen för att studera naturen. Det är så roligt med den gemenskapen.

Dessutom har Gun Pfern i över 40 år studerat, inventerat och hittat nya växter på Kullaberg. Arbetet gör hon helt frivilligt.

Får pris av länsstyrelsen

Sedan 2017 delar länsstyrelsen Skåne ut ett naturvårdspris till personer eller organisationer som genom sitt engagemang gjort insatser för naturvården i Skåne. I år går det priset till Gun Pfern.

– Jag blev så otroligt glad, jag trodde inte det var sant, säger hon.

Hör mer om Gun Pferns engagemang i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer