Foto: SVT

Gympaglädje och strama knutar med 800 unga gymnaster

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen tävlar över 800 flickor och pojkar från hela landet i ”lilla SM” i truppgymnastik i Helsingborg.

– Hoppen är allra roligast, berättar Anna Jonsson från Helsingborgsföreningen Ling.

Truppgymnastik lockar mest flickor så hela Idrottens Hus i Helsingborg är lördag och söndag fullt av unga gymnaster i 10-12-årsåldern med stram knut i nacken och rak hållning. De följer spänt de andra lagens uppvisningar. Många talar om hoppen, de är roligast, men också svårast.

– Man hjular och kastar sig bakåt i en volt, förklarar Tuva Segrell från Malmö.

Medan Emma René från Stockholmslaget Brommagymnasterna tycker att ”sträckvolt med enochenhalvskruv” är knepigast att utföra perfekt.

TV: Se hela inslaget i SVT Play

Tävlingen, som går under namnet Rikscupen, arrangeras av gymnastikföreningen Ling i Helsingborg och Svenska Gymnastikförbundet. De 46 lagen består inte enbart av elitgymnaster, berättar Wilma Holmberg, tränare i gymnastikföreningen Ling i Helsingborg.

– Nej, det är väldigt spridda nivåer på deltagarna. Det finns de som är duktiga på att dansa fristående och de som är duktiga på hopp. Alla är välkomna. Det är en härlig gemenskap här. ”Gympaglädje” brukar vi kalla det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.