Se deltagarna i uppdrag fotspår diskutera lösningar på kunskapsbristen om vår natur Foto: Tim Ekendahl

”Hackaton” ska få besökare att visa större omtanke i Söderåsens nationalpark

Publicerad

En beteendepsykolog, en expeditionsguide från Nepal, en ingenjör och sju andra människor från vitt skilda bakgrunder samlades under veckan i Söderåsens nationalpark för att öka människors förståelse för hur de ska bete sig i Skånes naturreservat. 

Uppdrag Fotspår är ett initiativ startat av Tourism in Skåne i samarbete med länsstyrelsen för att hitta kreativa lösningar på belastningarna som turismen i Söderåsen och Skånes andra nationalparker medför.

Under sju dagar pågår ett ”hackaton”, ett slags seminarium, för att lösa problemen som uppstår i skyddade naturområden. Det handlar bland annat om problem med nedskräpning, otillåten camping och brist på kunskap för vad man får göra i en nationalpark.

– Hög musik stör djurlivet. Det bor tusentals insekter i träbitar som vissa gör upp eld med. Många känner inte till att det är andra regler som gäller i en nationalpark än i ett vanligt skogsområde, säger Josefine Carlsson, projektledare för uppdrag fotspår. 

Naturen som ett tempel

En idé som diskuterats flitigt under veckan är hur respekten för naturen ska bli större bland de som besöker nationalparkerna.

– När vi går in i ett tempel eller en kyrka blir vi automatiskt tystare och tar av oss mössan utan att själva kanske vara religiösa. Det är något inlärt, en känsla vi får. Det är något vi diskuterat, hur vi skulle kunna skapa den känslan i entrén till nationalparken, säger Josefine Carlsson.

Kunskapsutbyte hela vägen från Himalaya

Ram Silwal, expeditionsguide i Himalaya, hoppas att han bidragit med nya sätt att att se på hur vi förhåller oss till naturen.

-  I kulturen jag kommer ifrån i Himalaya har vi ett nästan religiöst förhållande till naturen. När vi bestiger ett berg ber vi först om tillåtelse från berget att låta oss bestiga det.

I videon kan du se hur lördagens etapp av den veckolånga ”hackaton” tog sig form – och deltagarnas tankar om konceptet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.