Haldex fabrik i Landskrona. Foto: Catharina Paulcén/Haldex

Haldex permitterar 250 anställda på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Haldex anpassar sin verksamhet efter rådande omständigheter och korttidspermitterar personal från och med måndag den 30:e mars, det skriver man i ett pressmeddelande på torsdagen.

Permitteringen berör 250 anställda ur samtliga personalgrupper och gäller fram till den 30:e april i år.

– Vi minskar personalstyrkan med 60 procent för tjänstemän och 20-60 procent för produktionspersonalen. Det är lite beroende på vad vi har för orderingångar och tillgång till material och komponenter, säger Helene Svahn, vd och koncernchef för Haldex.

Hon menar att det är en exceptionell åtgärd men att Haldex nu vill skydda sin kompetens så att verksamheten kan komma igång så fort det vänder.

– Det kommer att vända och vi vill verkligen vara på tårna och ta de möjligheter som kommer att finnas när situationen ändras, säger Helene Svahn.

Går det ihop ekonomiskt?

– De anställda kommer att garanteras 92,5 procent av sin lön och vi kommer att utnyttja det permitteringsprogram som staten har gått ut med.

Vad säger facket om det här?

– Det här är en åtgärd vi kommit fram till tillsammans med facken då vi alla vill undvika uppsägningar så långt som möjlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.