Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här spanar tullen på de misstänkta. Kokain hade gömts i ett fack i en kylcontainer. I klippet berättar åklagaren om vilken roll den hamnanställde misstänks ha haft i smugglingen. Foto: Bilder från förundersökningen

Hamnarbetare åtalas för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalades under fredagen misstänkta för att ha smugglat stora mängder kokain till hamnen i Helsingborg. En av de misstänkta har jobbat i hamnen i 30 år.

Beslagen gjordes bland annat i hamnen i Helsingborg. Enligt åklagaren har kokainet förts in i Sverige i containrar från Colombia och Brasilien.

Åtalet bygger bland annat på kameraövervakning från ett inbrott i en container där narkotikan förvarats.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Värt 175 miljoner

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har utredningen resulterat i beslag av 195 kilo kokain ur containrar i Nederländerna och Sverige.

– Det beslagtagna kokainet betingar sammanlagt cirka 78 miljoner kronor i grossistledet och cirka 175 miljoner kronor i gatuledet i outspätt skick, säger kammaråklagare Hans Harding.

Krypterad kommunikationstjänst

Hamnarbetaren åtalas tillsammans med en 49-årig man för stämpling och förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Den tredje åtalade är en 43-årig man.

Med hjälp av den krypterade kommunikationstjänsten SKY-ECC har de enligt åtalet planerat att smuggla in stora mängder kokain.

Alla åtalade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet