Fartygen med ekologiska bananer går från Ecuador, lossar i Helsingborg och åker sedan vidare till Sankt Petersburg. Foto: Izabelle Nordfjell /TT

Hamnarbetare i Helsingborg blockerar ryska fartyg – risk för bananbrist

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet i Helsingborg har nu tagit beslut om en så kallad blockad mot ryska fartyg. Det innebär bland annat att containrar med ekologiska bananer riskerar att stoppas från att lossas i hamnen.

I veckan hade Hamnarbetareförbundet i Helsingborg en omröstning bland sina 100 medlemmar om blockad mot fartyg som har anknytning till Ryssland. Rösterna är nu räknade och majoriteten röstade ja.

– Det var en överväldigande majoritet och det är ganska förståeligt. Det handlar faktiskt om kriget och vilken ställning vi ska ha till det, säger Rolf Lycktoft, ordförande i det lokala hamnarbetarförbundet.

”Försöker hitta lösningar”

Detta påverkar ett grossistföretag i Helsingborg som köper ekologiska bananer. Fartygen går från Ecuador, lossar i Helsingborg och åker sedan vidare till Sankt Petersburg, något som HD var först med att rapportera.

– Vi har precis hamnarbetarnas besked. Vi har försökt hitta lösningar i flera veckor men måste analysera det här, säger Claes Henriksson, kommunikationschef på Total Produce Nordic, som äger grossistföretaget Interbanan.

Företaget importerar enligt HD en tredjedel av alla bananer i Sverige och varje vecka lossas 40 containtrar bananer i hamnen. Detta skedde senast på fredagsmorgonen.

– Det är klart att det riskerar att bli en brist på ekologiska bananer, men vi behöver analysera det och se vad det finns för alternativ. Det är tufft men vi får fortsätta arbetet, säger Claes Henriksson.

Hör Svenska hamnarbetarförbundets vice ordförande om blockaden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi gör det här för att stötta våra kollegor i de ukrainska hamnarna och civilbefolkningen i landet, säger Erik Helgeson på Hamnarbetarförbundet. Foto: SVT arkiv

Väntas ny last nästa vecka

Hamnarbetarförbundets blockad börjar på måndag den 28 mars men fortfarande är det oklart om dessa fartyg kommer kunna lossa containrar i Helsingborg nästa vecka eller inte.

En del hamnarbetare är anslutna till Transportaretarförbundet och där har inget beslut om blockad fattats ännu.

– Diskussionen har varit uppe på vårt styrelsemöte och årsmöte, och man lyssnade in vad hamnarbetarna kände. Vi kommer analysera det vidare vad en blockad eventuellt skulle leda till och ta upp det på styrelsemötet nästa vecka, säger Sirin Celik, presstalesperson för Transportarbetarförbundet.

– Vår generalla hållning är att vi gärna ser att det kommer riktlinjer från EU-håll och regeringen men vi är även beredda att gå före.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s granskning av fartygen som kommit till Sverige med kopplingar till Ryssland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.