Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Henningsson stals som barn i Chile. Hans fru Catarina och två döttrar var med på resan till Chile i jul förra året, när David återförenades med sin biologiska mamma. Foto: SVT

Davids otäcka drömmar var sanna – stals som barn i Chile

Uppdaterad
Publicerad

När David Henningsson växte upp drömde han otäcka drömmar om militärer som stal honom från hans mamma. Som vuxen upptäckte han att drömmen var sann.

David Henningsson och hans bror kom till Sverige från Chile när de var tre respektive ett år, adopterad av ett svenskt par. Hans nya föräldrar trodde att allt gått rätt till och välkomnade varmt de efterlängtade barnen.

Men under hela sin uppväxt kände David Henningsson att något var fel. Han hade otäcka drömmar om att militärer kom och tog hans biologiska mamma, David och hans lillebror. I dag är han 46 år och för ett år sedan kom chockbeskedet: Drömmarna var sanna.

”En gigantisk skandal”

Men David Henningsson är inte den enda som blivit offer för en illegal adoption. Förra året avslöjades skandalen av SVT Nyheter Väst som i samarbete med chilenska journalister granskade uppgifter om att många adopterade i bland annat Sverige ska ha rövats bort från sina biologiska föräldrar

Varför började ni undersöka adoptioner från Chile?

– Ett av de fall som de chilenska journalisterna undersökte berättade att han haft kontakt med en svensk journalist som kanske kunde hjälpa till med att göra undersökningar i Sverige. Via Uppdrag granskning hamnade det hos mig och jag blev intresserad, säger Axel Håkansson, reporter på SVT Nyheter Väst.

Han har arbetat med de illegala chilenska adoptionerna i Sverige under en lång tid.

Vad kände du när du insåg omfattningen?

– Det var en gigantisk skandal, en ofattbar härva som inte gick att förutse, säger Axel Håkansson.

Minst 600 svenska fall

Enligt information från ansvarig myndighet, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, från januari i år var det då över 600 svenska fall som är med i den chilenska utredningen. Den siffran kan ha växt nu.

Beskedet om hur det gick till när David Henningsson kom till Sverige har berört hans adoptivföräldrar hårt. De hade ingen misstanke om att något var fel när de tog emot de två små bröderna.

– De är ledsna och behöver bearbeta det som hänt, säger David Henningsson.

I dag är han svensk representant för den chilenska organisationen ”Nos Buscamos” – ”Vi letar efter varandra”. Han hjälper andra chilenska adopterade att spåra sina rötter.

– Vi tror att det är minst tusen personer som en gång blev illegalt adopterade till Sverige.

I klippet ovan kan du höra David Henningssons historia och om hans första möte med sin mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chileadoptioner

Mer i ämnet