Magnus Landtblom från Landskrona med rekordfisken: en lerskädda på 334 gram Foto: Storfiskregistret

Han fångade rekordfisken utanför Ven

Uppdaterad
Publicerad

334 gram låter kanske inte så mycket. Men för att vara en lerskädda är det en gigant, faktiskt nytt svenskt rekord. Bakom fångsten står Magnus Landtblom, rutinerad fritidsfiskare från Landskrona.

Det är Sveriges sportfiske- och fritidsförbund som stolt meddelar nyheten:

– Lerskäddan visade sig vara 33,2 cm lång och väga 334 gram, vilket överträffar det tidigare rekordet med fyra gram. En liten, men ändå klar marginal, konstaterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Fångsten gjordes den 29 september och har nu efter vederbörliga kontroller och registrering blivit officiell. Den fångades på 32 meters djup på en krok agnad med borstmask.

Fakta: Lerskädda

Lerskädda (Hippoglossoides platessoides) är en liten plattfisk med nordlig utbredning i Atlanten. Hos oss förekommer den främst i Västerhavet och Öresund på djupare mjukbottnar.

Källa: Sportfiskarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.