Han odlar sin mark året runt – belönas med miljöpris

Publicerad

Majoriteten av svenska lantbrukare slutar odla sin mark på vinterhalvåret. Men det gäller inte Martin Krokstorp som på vinterhalvåret sår grödor som ska hjälpa åkermarken att återhämta sig. Nu belönas han med Helsingborgs miljöpris 2021.

Odlingsfilosofin Conservation Agriculture åsyftar att odla marken mer eller mindre året runt. Istället för att vända jordlagret genom att exempelvis plöja efter höstskörden har Martin Krokstorp sått nya grödor inför vintern.

– Vi försöker att röra jorden så lite som möjligt efter skörden. Istället för att bearbeta jorden efter höstens skörd sår vi istället grödor som får stå över vintern. Sen när vi kommer till våren sår vi direkt i den biomassa som då bildats. Fördelen är att vi behåller livet och jordhälsan istället för att störa microlivet i jordens övre lager, säger han.

I videon ser du vintergrödorna som ska förbereda skörden inför våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.