Yoesef bjöd journalisterna på mat och kaffe. Foto: Privat

Han öppnade sitt hem för journalisterna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det dramatiska gripandet i söndags har mediernas uppmärksamhet riktats mot Örkelljunga. Yoesef bor granne med lägenheten där gripandet av en 26-årig man skedde. När journalisterna dök upp öppnade han sitt hem och bjöd på mat och kaffe.

I Yoesef kök sitter en reporter och en fotograf och dricker kaffe när SVT Nyheter Helsingborg kommer.

Yoesef lägenhet har varit något av ett mediecenter sedan hans 26-årige granne hämtades av beväpnad polis i söndags, misstänkt för samröre med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Något som 26-åringen nu har friats från alla misstankar.

Terrordådet i Stockholm

Medier från hela landet

Gripandet ledde till att medier från hela landet samlades i Örkelljunga och Yoesef öppnade sin dörr för alla och bjöd på kaffe och mat.

– Det var en glädje att ha de svenska journalisterna hos mig. Det handlar inte bara om han som greps utan det handlar om hela huset. Det är bra att rätt information kommer fram, säger han.

Yoesef hade också 26-åringens förtvivlade mamma hemma hos sig.

– Det var för trångt för alla journalisterna i hennes lilla lägenhet. Och för att hon inte skulle känna sig ensam.

Få journalister kvar

Nu är 26-åringen friad från alla misstankar och bara några få journalister är kvar.

Yoesef flydde från Syrien för två år sedan tillsammans med sin familj.

– För mig är det helt normalt att bjuda på mat, kaffe och te och ställa upp när det behövs. Det har jag med mig i min kultur. Därför är jag glad över att ha haft journalisterna i vårt hem. En del gillade särskilt mitt arabiska te och bad om mer, säger han.

Öppnade sitt hem

Han minns när polisen stormade huset för att gripa 26-åringen. Att öppna sitt hem blev något av en tröst mitt i den svåra upplevelsen.

Yoesef talar bara lite svenska. Kommunikationen med besökarna gick via kroppsspråk, de få svenska orden och lite engelska.

– Det gick bra. Vi förstod varandra, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet