Foto: Minna Korsgren/SVT

De tappade förmågan att prata och skriva efter stroken

Publicerad

Klassen består av nio deltagare som alla drabbats av stroke och därmed förlorat förmågan att prata, läsa och räkna. På Sundsgården utanför Helsingborg finns en kurs för att erövra förmågorna igen.

På grund av deras stroke har delar av hjärnan förstörts. Det gör att patienterna måste hitta nya sätt att locka fram sitt tal, både för att prata själva men också för att förstå andra.

Lärare är Ulrika Tajthy är utbildad logoped, med erfarenhet att rehabilitera samma patientgrupp inom vården.

– Men på Sundsgården upplever jag mitt jobb som mycket friare, dels för att deltagarna är i en grupp och lär av varandra. Men också för att jag kan pytsa ut mina logopediska knep mer naturligt i vardagen och under en längre tid, berättar hon.

Foto: Minna Korsgren/SVT

Publicerat en bok

Under hösten har klassen, trots sina individuella utmaningar, skrivit en bok tillsammans som de även lanserade på bokmässan i Göteborg.

Boken handlar om deras livserfarenheter efter stroken och med det nya språkliga handikappet som heter afasi.

– Jag har jobbat som säljare i mitt liv innan stroken. Jag har alltid tyckt om mässor så det var som att få tillbaks en del av mitt gamla jag. Det var en väldigt fin känsla, berättar Martin Runesson som fick sin stroke 2017.

Hör mer om deltagarnas kamp efter stroken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.