Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lucas Ljungkvist i videon berätta hur aktionen i Helsingborg är planerad att gå till. Foto: Hans Larsson/SVT

Han vill stoppa Sveriges Natointräde – genom bokbål

Uppdaterad
Publicerad

Lucas Ljungkvist har ansökt hos polisen att få bränna en religiös text, en aktion som planeras äga rum i Helsingborg.

– Jag har aldrig haft som intention att bränna koranen av de skäl som andra haft, utan detta är en aktion mot Sveriges Natoansökan, säger Lucas Ljungkvist.

Hans ansökan har ännu inte blivit godkänd av polisen i Helsingborg som menar att det tidigast går att ge ett besked på måndag då de prövar och bedömer hot- och risk.

Lucas Ljungkvists utformning av aktionen är att han tar med sig tre böcker i en påse och sedan tar han slumpmässigt en av böckerna. Enligt honom är de andra böckerna inte nödvändigtvis religiösa, och att koranen är med är på grund av Erdoğans löfte att inte godkänna Sveriges Natoninträde så länge koranbränningar är tillåtna.

– Mitt mål är att Sverige aldrig blir medlem i Nato, säger han.

”Sympatiserar med dem som skulle kunna ta illa vid sig av det”

– Jag har aldrig velat bränna någon koran och göra någon illa på det viset. Om jag eventuellt kan såra andra ser jag som djupt beklagligt och olyckligt och jag sympatiserar med alla som skulle ta illa vid av det, säger Lucas Ljungkvist.

I hans ansökan hos polisen om att få bränna den religösa skriften menar han på att han gör det som en enskild individ och utan koppling till någon organisation men att han vill nyttja rätten till yttrandefrihet.

Bokbränner i syfte att förhindra Sveriges Natoansökan

– Det här handlar om Erdoğans löfte att Sverige inte kommer gå med i Nato så länge sådana här aktioner får fortgå, säger han.

Enligt ansökan hos polisen har han skrivit att demonstrationen förväntas pågå max under en timme och att han inte ska hota ordning eller säkerhet.

Hör Lucas i videon berätta hur aktionen är planerad att gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.